Bedrijven: focus je op digitale toegankelijkheid in 2023
Nog steeds schenken weinig websites aandacht aan digitale toegankelijkheid. Hierdoor is voor ruim 2 miljoen Nederlanders met een beperking ‘even iets op internet regelen’ niet zo vanzelfsprekend. En dat zou in dit digitale tijdperk toch eigenlijk niet meer mogen. Hoe maak je in 2023 je website voor iedereen toegankelijk?
Iedereen moet mee kunnen doen in de digitale samenleving
Hoe zoek je vandaag de dag nog telefoonnummers op zonder internet? Na 138 jaar trouwe dienst is sinds 2019 de papieren telefoongids officieel verleden tijd. Zo gaan we langzaam maar zeker naar een samenleving waarin we niet meer zonder digitale voorzieningen kunnen. Dat iedereen mee kan doen is daarom belangrijker dan ooit tevoren.
In digitale toegankelijkheid houd je rekening met allerlei beperkingen, zoals slechtziendheid en slechthorendheid, maar ook motorische of neurocognitieve beperkingen. De prioriteit is op dit moment vooral hoog bij overheidsinstanties. Maar ook ondernemers moeten zich ervan bewust zijn dat ze zonder deze inclusiviteit een kwart van de bevolking uitsluiten, die anders misschien maar al te graag hun diensten of producten zouden gebruiken.
Digitale toegankelijkheid is in ieders voordeel, hoewel het argument dat iedereen aan de digitale samenleving mee moet kunnen doen voldoende zou moeten zijn.
Welke elementen dragen bij aan digitale toegankelijkheid?
In digitale toegankelijkheid is het visuele gedeelte van een website pas het puntje van de ijsberg. We lichten enkele elementen toe waarmee elke website rekening zou moeten houden:
Contrast
Niet alleen in de kleuren op het scherm, want ook tekstgrootte, regelafstand en het lettertype beïnvloeden het contrast. Met een hoog contrast vergroot je de toegankelijkheid voor mensen met zowel visuele beperkingen als met neurocognitieve stoornissen.
Visuele feedback
Visuele feedback gaat over de zichtbaarheid van elementen, bijvoorbeeld het oplichten van een button wanneer je hier met de muis overheen gaat.
HTML-structuur
Veel mensen zijn afhankelijk van een screenreader, een stukje software dat de website en al haar functionaliteiten voorleest aan de gebruiker. Om goed gebruik mogelijk te maken implementeer je een aantal HTML punten, zoals:
- title tags;
- alt tags;
- landmarks;
- roles;
- tab functies;
- en skip-to-content functies.
Ook voor gebruikers zonder screenreaders zijn er extra hulpmiddelen die je kunt implementeren, zoals een leeslijn waarvoor slechts een klein stukje code nodig is.
Content
De leesbaarheid van teksten vergroten, maakt je content toegankelijk voor een breder publiek. Zo kan iedereen lezen én begrijpen wat je wilt vertellen. Hiervoor hanteer je een aantal richtlijnen, zoals:
- schrijf actief;
- vermijd lange zinnen;
- maak gebruik van witregels;
- en vermijd vakjargon en moeilijk taalgebruik.
Meer uitleg & voorbeeldcodes…
Je website toegankelijk maken vergt wel wat tijd en kennis. Weet je zelf hoe je met HTML werkt? In dit Digitale toegankelijkheid artikel staan stukjes code die je eenvoudig overneemt op je eigen website. Daarnaast krijg je er een uitgebreidere uitleg over de verschillende elementen die een website toegankelijk maken, zodat ook mensen met een of meerdere beperkingen mee kunnen doen aan de digitale samenleving.
Liever dit technische verhaal uitbesteden? Dan kan je UX bureau Make it Max inschakelen. Via makeitmax.design neem je vrijblijvend contact met ze op.