Bij steeds meer huisdeuren zie je een slimme deurbel. Maar waarom is die zo populair? Op vraag gaan we in dit artikel in. Voor diegenen die er geen hebben, beginnen we met antwoorden op de vragen: wat is een slimme deurbel en waar dient die voor?

Wat is een slimme deurbel

Een slimme deurbel biedt veel meer dan een standaard deurbel. Je kent wellicht wel appartementsgebouwen waar je beneden aanbelt. Dan loopt de bewoner naar de intercom in diens woning en spreekt met je en kan je dan toelaten door op een knop te drukken. Dat is heel prettig systeem voor zowel de bewoner als de bezoeker. Een slimme deurbel gaat nog een stap verder. Die is met elektronica uitgerust, die het mogelijk maakt om middels een app ermee draadloos gegevens uit te wisselen. Een slimme deurbel kan bovendien zijn uitgerust met een videocamera. Dan kan die deurbel ook nog eens een beveiligingsfunctie hebben.

Draadloze verbinding

Middels draadloze gegevensuitwisseling vanaf een app op een smartphone kan je overal vandaan een verbinding met de slimme deurbel maken, als een draadloze communicatie vanaf die plek tenminste mogelijk is. Dan praten we niet alleen over de diverse ruimten in je woning, maar ook daarbuiten. Dus ook onder meer in je tuin, in de auto, als je aan het winkelen bent en op je werk. Als je de persoon kent die voor de deur staat, dan kan je een tijd afspreken dat die weer terugkomt. Zo niet, dan kan je beter niet laten weten dat je buitenshuis bent.

Videocamera

Een videocamera is een extra hulpmiddel om te kunnen vaststellen wie er aanbelt. Maar daarnaast kan die camera onafhankelijk functioneren, zonder dat er iemand aanbelt. Je kan door middel van de app een verbinding met de camera maken en kijken wat er voor je voordeur gebeurt. Als die deurbel een bewegingsdetector heeft, dan kan die je zelfs automatisch een melding sturen, als iemand zich dicht bij je voordeur bevindt. Bij een slimme deurbel met videocamera dien je wel rekening te houden met privacyaspecten.

Smart home

Een slimme deurbel kan onderdeel uitmaken van een smart home systeem. Dan kan de beveiliging worden uitgebreid met bijvoorbeeld verbreekcontacten voor de ramen, en bewegingsdetectoren binnen en aan de andere kanten van de woning. Naast beveiliging zijn er nog meer functies, waarvoor je dezelfde app en hetzelfde netwerk kunt gebruiken.

Conclusie

Een slimme deurbel biedt aan de ene kant gemak en aan de andere kant kan die ook dienen voor de beveiliging van je woning. Dat maakt een slimme deurbel erg nuttig en daarom populair.

Ook interessant